Založ si blog

Kráľovná zo Sáby – mýtus

Kráľovná zo Sáby (hebrejsky מלכת שבא, arabsky ملكة سبأ, ge’ez ንግሥተ ሳባ) bola vládkyňou starovekého kráľovstva spomínaného v Starom zákone. Vyskytuje sa v hebrejskom Starom zákone, konkrétne v Prvej knihe kráľov[1] a Druhej knihe kroník[2], ale tiež v Novom zákone, Koráne a etiópskych legendách (napr. dielo Nádhera kráľov napísaná v jazyku Ge’ez v 12. storočí), kde ju Etiópania nazývajú menom Makeda (Ge’ez ማክዳ mākidā), ale jej meno bolo v rôzných krajinách a rôzných dobách iné. V islamskej tradícii je známa ako Bilkis.
V starozákonnej genealógii národov[3] sú Saba, Šaba (Šeba) a Dadan (Dedán) uvedení ako syn a vnuci Chusa (Kúša), ktorý je synom Noemovho (Noachovho) syna Chama. V Biblii sa územie dnešnej Etiópie, Saudskej Arábie, Eritrey, Jemenu a Somálska nazýva Kúš.
Podľa Biblie kráľa Šalamúna navštívila v Jeruzaleme africká kráľovná zo Sáby, ktorá prišla s početným sprievodom na ťavách a priniesla kráľovi množstvo darov, napr. vonné oleje, zlato a drahokamy.
Iná teória pramení z legendy o kráľovnej zo Sáby z kanaánskeho náboženského rituálu Hieros gamos. To by vysvetľovalo, prečo kresťanský etiópsky cisársky rod odvodzoval svoj pôvod od nemanželského syna kráľa Šalamúna a kráľovnej zo Sáby Menelika I.. Posledný etiópsky cisár Haile Selassie mal údajne pochádzať z 225. generácie potomkov kráľa Šalamúna a kráľovnej zo Sáby.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.